Sakiewki z warzywami curry
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki wody mineralnej
- 30 ml oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- tłuszcz do smażenia
- 4 ziemniaki
- 1 cebula miała
- 1 opakowanie marchewki z groszkiem
- 100 g pieczarek
- 1 szczypta kuminu
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 20 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 centymetra.
Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz curry połącz razem i mieszaj do momentu powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie smaż naleśniki.
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pieczarki i cebulę, następnie dodaj marchewkę z groszkiem, pokrojone ziemniaki, oprósz curry i dodaj kumin.
Dopraw farsz czosnkiem, a jeśli zajdzie taka potrzeba - solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj.
Na środek każdego z naleśników nałóż łyżkę farszu, a następnie uformuj sakiewkę i zwiąż sparzonym we wrzącej wodzie szczypiorem. Podawaj na ciepło z mieszaną sałatą z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze