Trwa ładowanie...
dcsufj5
05-12-2013 17:57

Sajgonki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dcsufj5
Składniki
  • Na 14 sajgonek:
  • 50 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • olej sezamowy
  • 220 g (pół opakowania) mrożonej mieszanki chińskiej
  • 150 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wołowe ale może też być każde inne mięso mielone)
  • ok. 1 cm korzenia imbiru (obranego i posiekanego)
  • 1 jajko
  • 50 g papieru ryżowego (14 płatków)
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Przepis

W woku lub patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju sezamowego, wrzucamy zamrożoną mieszankę warzywną i podsmażamy na dość dużym ogniu przez 3 minuty. Dodajemy mięso, imbir i podsmażamy kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
W międzyczasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i za pomocą nożyczek tniemy na krótkie kawałki i wrzucamy na patelnię z mięsem i warzywami. Całość mieszamy, doprawiamy, jeśli to potrzebne i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz ostygnie mieszamy go z surowym jajkiem.
Namaczamy płatki papieru ryżowego. Najłatwiej jest namaczać 1 płatek na płaskim talerzu wypełnionym wodą i po zmiękczeniu przekładać go na drugi talerz i tam zawijać weń farsz.
Jak formować sajgonki:
- kładziemy łyżkę farszu nieco poniżej i w lewo środka płatka ryżowego,
- zawijamy lewą część płatka,
- zawijamy dolną część płatka,
- zwijamy ciasną rolkę,
- pozostałą część płatka ryżowego zawijamy pod spód.

W takim ułożeniu kładziemy sajgonkę na patelni, aby miejsce styku płatków zapiekło się. Dzięki temu naleśniczek się nie rozwinie.Tak zrolowane sajgonki kładziemy na mocno rozgrzanej patelni, na której powinno być sporo oleju (ok. 1 cm). Smażymy na średnim ogniu, ze wszystkich stron, na złoto-brązowy kolor.

Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Nazwa sajgonki oznacza dosłownie "wiosenne naleśniki". W Polsce jednak nigdy nie tłumaczy się tej nazwy - znane są one właśnie jako "sajgonki" lub "nemy". Mogą mieć formę smażoną - taka jest nam znana najczęściej, jak i surową - w papier ryżowy zawija się wtedy świeże warzywa. Czy smażone czy surowe podaje się je najczęściej z różnymi sosami lub dipami. Sajgonki są świetną przekąską lub przystawką.
Poniższy przepis na sajgonki jest najbardziej zbliżony do tego, który znamy z chińskich i wietnamskich barów czy restauracji. Zrobiony jest na bazie mięsa mielonego, makaronu ryżowego i mieszanki mrożonych warzyw chińskich.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcsufj5
dcsufj5
dcsufj5
Więcej tematów
dcsufj5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj