Trwa ładowanie...
d1rvrbn
5 listopada 2008, 19:04

Rolady z dzika (lub z wołowiny)

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d1rvrbn
Składniki
  • szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
  • papryka czerwona (może być konserwowa)
  • ogórek kwaszony
  • cebula
  • boczek wędzony
  • kawałek kiełbasy wędzonej ?obsuszanej?(może być też zwykła ?śląska?)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • musztarda sarepska(dla lubiących może być Francuska)
  • pieprz kolorowy (może być czarny ale polecam smak mieszanego)
  • papryka słodka (dobra jest papryka słodka w płatkach )
  • jałowiec
  • warzywko - do smaku
Przepis

Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie ?namielić? na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj). Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę. Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy. Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad. W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą. Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj. Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś
roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko. Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za ?ciężki?. Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło. Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvrbn
d1rvrbn
d1rvrbn
Więcej tematów
d1rvrbn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj