Rolada z dżemem pomarańczowym
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W tym czasie zmiksować jajka z cukrem na gęstą pianę, aż zwiększy swoją objętość (około 5 minut na wysokich obrotach).
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę - warstwa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Włożyć do piekarnika (czas pieczenia zależy od rozmiaru i grubości biszkoptu - aby był smaczny, powinien zrobić się jedynie lekko złoty).
Gotowy biszkopt przykryć papierem do pieczenia, podważyć boki i delikatnie wyjąć odwracając. Zwinąć całość w roladę i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie ciasto rozwinąć, zdjąć papier i posmarować gęstą śmietaną. Następnie dodać warstwę dżemu i ponownie zwinąć roladę. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Podziel się opinią
Komentarze