Trwa ładowanie...
d48v9al
26-01-2015 13:43

Rolada z dżemem pomarańczowym

Przepis
4.0
(13 głosów)
Oceń:
d48v9al
Składniki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W tym czasie zmiksować jajka z cukrem na gęstą pianę, aż zwiększy swoją objętość (około 5 minut na wysokich obrotach).

Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę - warstwa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Włożyć do piekarnika (czas pieczenia zależy od rozmiaru i grubości biszkoptu - aby był smaczny, powinien zrobić się jedynie lekko złoty).

Gotowy biszkopt przykryć papierem do pieczenia, podważyć boki i delikatnie wyjąć odwracając. Zwinąć całość w roladę i odstawić pod przykryciem na 10 minut.

Po tym czasie ciasto rozwinąć, zdjąć papier i posmarować gęstą śmietaną. Następnie dodać warstwę dżemu i ponownie zwinąć roladę. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48v9al
d48v9al
d48v9al
Więcej tematów
d48v9al