Rogaliki z wiśnią
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok. 50 dag),
- 3/4 szklanki konfitury wiśniowej,
- 1 żółtko,
- 4-5 łyżek brązowego cukru,
- 2-3 łyżki wiśniówki (lub innego mocnego alkoholu),
- 2 łyżki mleka,
- odrobina mąki do oprószenia stolnicy,
- kilka listków świeżej melisy,
- wisienki koktajlowe do dekoracji,
1.Ciasto francuskie rozmroź. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Płaty ciasta lekko rozwałkuj. Ostrym nożem potnij na 8 kwadratów. Każdy kwadrat przetnij po przekątnej na dwa trójkąty. 2.Konfitrurę wiśniową wymieszaj z alkoholem. Na każdym trójkącie, tuż przy podstawie, połóż niewielką porcję nadzienia. Żółtko przelej do miseczki, dodaj mleko, roztrzep widelcem. 3.Trójkąty ciasta ciasno zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka formując rogaliki. Ciastka przełóż na przykrytą papierem do pieczenia płaską blachę z piekarnika. 4.Przygotowaną mieszanką posmaruj ciastka. Posyp brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor ok. 20 minut. Udekoruj wisienkami i melisą.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze