Rogaliki półfrancuskie z marmoladą
- 450 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 L mleka
- 200 g miękkiego masła
- 50 g stopionego masła
- marmolada wieloowocowa
Z drożdży, cukru, 150 g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn i odstawić na 15 - 20 minut (powinien być gęsty jak śmietana). Do miski przesiać pozostałą mąkę, wlać rozczyn, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka i stopione masło. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200 g miękkiego masła i rozsmarować nożem pozostawiając 1,5 cm odstęp od brzegu ciasta. Założyć ciasto w kopertę (jak na ciasto francuskie), wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni. Ciasto rozwałkować ponownie na koło, wykroić małe trójkąty, na które wykładać niewielką ilość marmolady i formować rogaliki. Gotowe rogale smarować białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Przepis poleca Domowe Wypieki
Podziel się opinią
Komentarze