Rogaliki krucho grożdżowe
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- cukier gruboziarnisty do posypania
- marmolada do nadzienia
- tłuszcz do formy
[list=1]
[]Na stolnicę przesiać mąkę , dodać pokruszone drożdże , masło . Składniki posiekać nożem . Dpłożyć żółtka oraz sól i szybko zagnieść ciasto . Podzielić je na 5 części . Każdą rozwałkować na cienkie placki wielkości talerzyka deserowego i pociąć na 8 trójkątów .
[]Na szerszy brzeg ciasta nałożyć marmoladę , a następnie całość zawinąć . Rogaliki posmarować białkiem , posypać cukrem , a następnie ułożyć na lekko natłuszczonej blasze . Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C .
[/list]
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze