Rogaliki drożdżowe
- - 1 kg mąki pszennej
- - 1 szklanka cukru
- - 6 dag drożdży
- - 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- - 2 jaja + 2 żółtka
- - kostka masła lub margaryny
- - powidła bądź inny dżem do nadzienia
W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelać go do malaksera dodając jaja, żółtka, mąkę. Wyrabiać, a pod koniec wlać rozpuszczoną kostkę tłuszczu. Przełożyć do miski i czekać, aż wyrośnie.
Ciasto podzielić na części, z których wałkujemy okrągłe placki. Kroimy je na trójkąty. Na szerszych końcach kładziemy łyżkę nadzienia i zwijamy do środka, zaginając końce, abu nabrały kształtów rogalików.
Układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze