Rodzynkowiec
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku
- kakao
- Krem czekoladowy:
- 0,5l mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kostki margaryny
- Krem rodzynkowy:
- 30-40dag rodzynek
- rum lub spirytus
- Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady
- 0,5 masła
1). 4 białka ubić, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia oraz kakao. Upiec.
2). Tak samo zrobić drugi biszkopt.
3). Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe ugotować w 0,5l mleka dodając 2 łyżki cukru. Ostudzić. Utrzeć masło i margarynę oraz dodawać ostudzony budyń.
4). Krem rodzynkowy: rodzynki namoczyć w rumie lub spirytusie całą noc.
5). Biszkopt nasączyć rumem, następnie posmarować dżemem porzeczkowym i położyć 0,5 masy czekoladowej. Na to położyć drugi biszkopt i znowu masę, na górę wysypać namoczone rodzynki.
6). Zrobić polewę. W gorącym maśle roztopić czekolady. Polać po rodzynkach.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze