rafaello...
- 0,5 l mleka,
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki maki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 2 paczki krakersów (np. po 170 g)
- 200 g kostka masła
- 300 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki malibu (chlusnęłam na oko ale na pewno było więcej)
Obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy.
Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz ekstrakt z wanilii i malibu, dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy 250 g wiórek, i mieszamy łyżką.
Wykładamy blachę (20x30) folią aluminiową, układamy warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. Posypujemy resztą wiórek, dociskamy ręką bądź łyżką. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Podziel się opinią
Komentarze