Rabarbarowy placek
- CIASTO
- 280 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek zimnej wody
- NADZIENIE
- 6 łodyg rabarbaru
- 6 łyżeczek cukru
Łodygi rabarbaru oczyszczamy z liści, kroimy w kosteczkę, myjemy i odcedzamy. Siekamy rabarbar, umieszczamy go w misce i oprószamy cukrem. Odstawiamy go na 30 minut. Wszystko jeszcze raz odcedzamy i osuszamy.
Wyrabiamy ciasto z masła, cukru, mąki i wody. Dzielimy je na dwie części, po czym zawijamy w folię i kładziemy do zamrażarki na 30-40 minut. Papierem do pieczenia wykładamy dno formy o średnicy 20 cm. Rozwałkowujemy pierwszą połowę ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru na kształt okręgu. Wykładamy nim dno oraz boki formy. Wykładamy na to wcześniej przygotowany rabarbar. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na kształt okręgu i umieszczamy je na rabarbarze. Na samym środku wycinamy cztery małe otwory. Widelcem dociskamy brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Możemy przed samym podaniem posypać je dodatkowo cukrem pudrem. Życzymy smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze