Quiche z bobem
- KRUCHE CIASTO
- 1 1/2 kubka mąki pszennej lub tortowej
- 125 g schłodzonego masła
- 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- NADZIENIE
- 400 g wyłuskanego bobu
- 250 g odsączonej ricotty
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g świeżo startego parmezanu
- bardzo drobno pokrojona mała papryczka chilli
- 1 jajko rozmącone
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 s do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Krok 2
Z wyłuskanego bobu odłóż 1/4 i podziel na połówki (będą potrzebne do ułożenia na górze masy).
Krok 3
Do miksera wrzucamy pozostały bób, ricottę, parmezan, jajko, czosnek, chilli i śmietanę. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Na spód wylewamy przygotowaną w mikserze masę, rozprowadzamy ją równomiernie. Wierzch dekorujemy odłożonymi wcześniej połówkami bobu. Części ciasta wystające poza formę układamy do środka, ładnie je formując. Ciasto można dodatkowo posmarować rozmąconym jajkiem. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 35-45 min. Jeśli ciasto zbyt się przyrumieni, można boki zakryć folią aluminiową. Qiuche najlepiej podawać ciepły, choć na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego :)
Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl
Podziel się opinią
Komentarze