Pyszny sezamowiec
- CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- kost. margaryny,
- 6 żółtek,
- 1/3 szkl. cukru,
- 2 op. cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- DODATKOWO DO 1 PLACKA:
- 20 dag sezamu,
- 10 dag masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki miodu.
- DODATKOWO DO 2 PLACKA:
- powidła ze śliwek lub z czarnej porzeczki,
- 6 białek,
- szkl. cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych.
- MASA:
- 1/2 kost. margaryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 20 dag chałwy waniliowej,
- 1/2 kost. masła.
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i ułożyć w dwóch równych blaszkach o wym. 25x36cm.
2. Sezam uprażyć na suchej patelmi, dodać masło, puder i miód i smażyć przez 3 min. Gotową masę wyłożyć na 1 placku. Piec 20min. w temp. 170st.
3. Białka ubić z cukrem. dodać wiórki, delikatnie wymieszać i położyć na posmarowany wcześniej powidłami 2 placek. Ciasto piec ok. 20 min w temp. 170st.
4. Masło i margarynę utrzeć z pudrem, dodać chałwę, utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć wystudzone placki tak, aby placek z sezamem był na spodzie.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze