Pyszny jabłecznik
- mąka 40 dag
- mąka ziemniaczana 5 dag
- masło 25 dag
- cukier puder 20 dag
- jajka 4 całe
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- aromat waniliowy
- jabłka 1 kg
- tłuszcz
- mąka
W rondlu stop masło, wystudź i starannie utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno dodawaj: kilka kropli aromatu waniliowego, jajka (po jednym) oraz mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, przełóż do niej połowę ciasta, przykryć je warstwą obranych i pokrojonych na plasterki jabłek, a potem resztą ciasta. Szarlotkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz ok. 50 minut.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze