Pyszne spaghetti
- Sos pomidorowy:
- 4 puszki pomidorów (całych bez skórki 4x40 dag)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 główki czosnku
- bazylia
- oregano
- tymianek
- pieprz
- sól
- Ponadto:
- około 50 dag makaronu spaghetti
- około 20 dag żółtego sera
- ?
- 1 2 3 4 5 6 7
- ?
- Pokaż duże
Na głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek i obrany, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszając zrumienić go. Dodać pomidory z puszek, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnić pomidory, np. tłuczkiem do ziemniaków i dusić jeszcze 15 minut. Na 5 min przed końcem duszenia dodać bazylię, oregano, tymianek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie i przed odcedzeniem do wody dodać 1 łyżkę oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał.
Makaron rozłożyć na talerzach, polać go sosem pomidorowym i posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Podawać na ciepło.
Składniki wystarczą na 5 porcji.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze