Puplety mięsno - warzywne
- 0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej łopatki )
- 1 średnia cebula
- 1 mała papryka np : czerwona
- 1 średnia marchewka
- pęczek koperku
- 1 jajko
- bułka tarta + 1 kromka chleba namoczonego wodzie/mleku ( jak to woli )
- sól,pieprz
Mięso zmielone dajemy do miski,1 jajko,z 2 łyżki bułki tartej można dodać 1 kromkę namoczonego chleba mieszamy ok 5 min.Następnie dodajemy przyprawy mieszamy.Warzywa kroimy w drobną kostkę dodajemy do masy mielonej mieszamy.Wyrabiamy małe pulpeciki ( z poł kg mięsa wychodzi ok 10 - 12 małych pulpecików )
W garnczku gotujemy wodę ( można do niej dodać 1 kostkę bulionu ) wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu ok 10 -15 min.
Przepis dodał użytkownik psycholcia90
Podziel się opinią
Komentarze