Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- mięso mielone z indyka - 500 gramów
- jajka - 2 sztuki
- bułka pszenna - 1 sztuka
- woda - 0.5 litra
- mleko do namoczenia bułki
- pomidory z puszki - 400 gramów
- ząbki czosnku - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- mąka - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.
Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.
Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody. Zagotuj.
Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze