Pulpeciki z ryżem i cukinią. Pyszne połączenie na obiad
Pulpeciki z indyka podane na ryżu z cukinią to pomysł na szybkie i proste do zrobienia danie. Połączenie duszonych warzyw, aromatycznych przypraw i mięsa posmakuje całej rodzinie. Jeśli na drugi dzień zostaną ci pulpety z obiadu, wrzuć je do zupy lub podaj z makaronem i sosem pomidorowym.
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- bułka tarta,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- 1 jajko,
- 100 g ryżu,
- 1 cebula,
- pęczek dymki,
- 1 średnia cukinia,
- olej czosnkowy do smażenia,
- sezam,
- czarnuszka,
- sól, pieprz.
Mięso wymieszaj z jajkiem i bułką tartą. Dopraw ziołami, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj niewielkie kulki. Obtocz je w bułce i usmaż na oleju na złoty kolor. Ryż ugotuj na sypko. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojona w półplasterki cukinię, oprósz solą i pieprzem. Duś chwilę pod przykryciem. Wyłącz gaz. Dodaj ryż i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną dymką, sezamem i czarnuszką.
Zobacz też: Ile jest mięsa w mięsie
Podziel się opinią
Komentarze