Pulpeciki w sosie z zielonego groszku
- Pulpety:
- ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 kromki chleba tostowego
- masło klarowane do smażenia
- mąka ziemniaczana do panierowania
- sól, pieprz do smaku
- Sos:
- 450 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis Groszek zielony)
- 1 mała cebula
- 400 ml bulionu
- 150 ml słodkiej śmietany
- sól, biały pieprz do smaku.
Robimy pulpety: cebulę obieramy, siekamy, szklimy na łyżce oleju/masła klarowanego i studzimy. Kromki chleba zalewamy wodą i odciskamy z jej nadmiaru kiedy już zrobią się miękkie.
Do miski wkładamy mięso i mieszamy z cebulą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i chlebem tostowym.
Całość mieszamy, po czym formujemy kulki i panierujemy w mące ziemniaczanej. Pulpety smażymy z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia.
Robimy sos: do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożony groszek i blanszujemy ok. 4 minut (groszek nie powinien utracić swojego jasnozielonego koloru). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę obieramy i szklimy na maśle klarowanym/oleju. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy 400 g groszku, miksujemy za pomocą blendera, wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
Dodajemy resztę niezmiksowanego groszku. Sosem polewamy pulpeciki.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze