Ptysie z bananami
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 125g masła lub margaryny,
- 250 ml wody,
- duzy budyn ( lub dwa male ) smietankowy lub waniliowy
- 2 banany
- mleko
- czekolada
Wodę i masło zagotować. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pinpongowej) zachować odstępy. Piec ok 20 min. w 190-200 st. C .Nie otwierać przez ten czas piekarnika. W tym czasie zrobic budyn, ja robie z nieco mniejszej ilosci mleka niz pisze na opakowaniu i do gotowego dorzucam kawaleczki bananow. Ostudzone ptysie faszeruje jeszcze ciepla masa budyniowa a na koniec polewam roztopiona czekolada.
W sezonie do budyniu polecam zamiast bananow dac truskawki i odrobine rumu :)
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze