ptysie nadziewane boczniakami
- -24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni)
- -masło do wysmarowania blachy
- -Nadzienie: 50 dag boczniaków
- -2 posiekane cebule
- -10 dag szynki lub ogonówki
- -10 dag startego sera gouda
- -łyżka masła
- -łyżeczka mąki pszennej
- -2 łyżki śmietany 30-proc.
- -pieprz
- -sól
Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze