Pstrąg łososiowy w orzechach laskowych na liściach szpinaku
- 2 filety z pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie (450 g) mrożonych liści szpinaku
- połowa czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa/olej do smażenia
- 2 cytryny
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka miodu
- koperek do dekoracji
- sól do smaku.
Liście szpinaku rozmrażamy i osączamy z wody. Paprykę kroimy w paski, a następnie w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę/olej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę.
Podsmażamy ok. 30 s i dodajemy liście szpinaku oraz sok z 1 cytryny. Podsmażamy chwilkę i odstawiamy na bok.
Filety z pstrąga płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy (skórą do spodu) do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia.Oprószamy solą, smarujemy olejem/oliwą i na wierzch każdego z filetów wykładamy posiekane orzechy laskowe, wymieszane z miodem.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 15/20 minut. Szpinak wykładamy na talerze i na każdym z nich umieszczamy porcję pstrąga. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ćwiartką cytryny i koperkiem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze