Trwa ładowanie...
d2tskf4
4 lutego 2009, 17:52

Przysmak alzacki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2tskf4
Składniki
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 25 dag chudego boczku
  • 30 dag cebuli
  • 4 żółtka
  • 25 dag gęstej, pełnotłustej śmietany
  • 3 dag drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przepis

Drożdze rozprowadzić z cukrem, dodać do mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 min. Następnie dodać 3 łyżki oleju i ok 1/2 łyżeczki soli. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę. Usmażyć. Roztrzepać 3 żółtka i śmietanę. Doprawić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować. Ciasto tak ułożyć na blasze aby jego brzegi wystawałyok 2 cm. Na cieście rozłożyć boczek i cebulę. Brzegi założyć. Wlać część śmietany. Resztą posmarować brzegi ciasta. Piec w tem. 200 st przez 20 min. Podawać na ciepło

Przepis dodał użytkownik suzume

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tskf4
d2tskf4
d2tskf4
Więcej tematów
d2tskf4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj