Przysmak alzacki
- 1 3/4 szklanki mąki
- 25 dag chudego boczku
- 30 dag cebuli
- 4 żółtka
- 25 dag gęstej, pełnotłustej śmietany
- 3 dag drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Drożdze rozprowadzić z cukrem, dodać do mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 min. Następnie dodać 3 łyżki oleju i ok 1/2 łyżeczki soli. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę. Usmażyć. Roztrzepać 3 żółtka i śmietanę. Doprawić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować. Ciasto tak ułożyć na blasze aby jego brzegi wystawałyok 2 cm. Na cieście rozłożyć boczek i cebulę. Brzegi założyć. Wlać część śmietany. Resztą posmarować brzegi ciasta. Piec w tem. 200 st przez 20 min. Podawać na ciepło
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze