Przekładaniec
- Ciasto:
- ? kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki miodu sztucznego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Masa jabłkowa:
- 1 ? kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- Masa kremowa:
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 20 dag masła
- Polewa:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- Do dekoracji:
- ok. 10 dag orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 ? 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.
Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.
Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Przepis dodał użytkownik paula_mocarska
Podziel się opinią
Komentarze