Trwa ładowanie...
d144aug
25 stycznia 2009, 12:59

Przekładaniec

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d144aug
Składniki
  • Ciasto:
  • ? kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu sztucznego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masa jabłkowa:
  • 1 ? kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • Masa kremowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • Polewa:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • Do dekoracji:
  • ok. 10 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
Przepis

Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 ? 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.

Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.

Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Przepis dodał użytkownik paula_mocarska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d144aug
d144aug
d144aug
Więcej tematów
d144aug

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj