POMIDOROWA z pulpecikami
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajo
- trochę bułki tartej
- ok.2 l wywaru z drobiu
- 1 kostka rosołowa drobiowa lub cielęca
- 1 średnia marchew
- kawałek selera
- pół małego pora
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy
- słodka śmietanka
- nać pietruszki,koper (mogą być suszone)
- szczypta bazylii,sól,pieprz,słodka papryka w proszku
- ok.30 dag makaronu (muszelki,świderki lub inny wg uznania)
Marchew,seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Por pokroić w paski.Warzywa,ziele , liść i kostkę rosołową włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu.W między czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy (po ugotowaniu przelać makaron zimną wodą).Z mięsa,jaja i bułki tartej wyrobić masę jak na mielone przyprawiając do smaku-formować malutkie pulpeciki i wrzucać do wywaru z warzywami i gotować ok.15 min aż pulpety będą ugotowane.Zupę zaprawić kocentratem pomidorowym wg uznania,zabielić śmietanką i doprawić do smaku,bazylią,zieleninką i przyprawami.Na talerz wyłożyć trochę makaronu,zalać gorącą zupą wraz z pulpecikami-można posypać świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO..:)
Przepis dodał użytkownik iza90188
Podziel się opinią
Komentarze