Pomaraczowa baba
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 pomarańczy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. W osobnym naczyniu ubić żółtka na puszystą masę, dodać skórkę z pomarańczy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Wszystko dobrze wymieszać. Na końcu dodać stopniowo białka. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C. Wlać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy i wygładzić wierzch. Piec około 40 minut. Gotowe ciasto ostudzić w formie i wyjąć.
Przepis dodał użytkownik Bozenka16
Podziel się opinią
Komentarze