Trwa ładowanie...
d2y0tx2
1 lutego 2009, 18:19

polendwica wołowa po kantońsku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2y0tx2
Składniki
  • 1/2 kg wołowej polędwicy
  • 1 średnia cebula
  • 4 pomidory
  • 1 gałązka naci kolendry lub zielonej pietruszki
  • 4 szklanki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • Marynata:
  • 4 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka brandy lub winiaku
  • 1 1/2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 białko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przepis

Mięso pokrajać w poprzek w 1 1/2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem. Połowę imbiru drobno posiekać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z alkoholem, mąką ziemniaczaną, sosem ostrygowym (lub substytutem) i sosem sojowym, energicznie mieszać do połączenia. Dodać czosnek, cukier, białko, pieprz, olej, dokładnie wymieszać. Połowę mięsa ułożyć jedną warstwą na tacy, polać połową marynaty, pozostałe plastry położyć na wierzchu, polać resztą marynaty. Odstawić na 15 min. Obrócić, przykryć, wstawić w chłodne miejsce na 1 godz. lub do czasu smażenia. Cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w plasterki, podzielić na paski. Krótko przed przyrządzeniem mięsa pokrajać pomidory w plasterki, ułożyć wokół półmiska, tak aby zachodziły na siebie. Olej wlać do garnka, postawić na dużym ogniu, po 4-5 min sprawdzić temperaturę, połowę wołowiny kłaść po plasterku na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia około minuty. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć z oleju. Smażyć pozostałe mięso. Olej zlać z garnka. Zostawić łyżkę oleju, rozgrzać,
wsypać cebulę, mieszając smażyć aż cebula stanie się szklista, wlać łyżkę wody, wsypać 1 1/2 łyżeczki soli, dusić do wyparowania wody. Cebulę ułożyć pośrodku półmiska z pomidorami, na warzywo nałożyć usmażoną polędwicę. Przybrać zieleniną, podawać natychmiast. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem, potrawą z warzyw lub na 12 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y0tx2
d2y0tx2
d2y0tx2
Więcej tematów
d2y0tx2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj