Polędwiczki po chińsku
- Składniki:
- 30 dag polędwicy wieprzowej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 30 dag pieczarek,
- kilka grzybków Mun,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 2 łyżki oleju,
- garść prażonych pestek słonecznika,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ? łyżeczki przyprawy ?5 smaków?.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w słupki. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Tymczasem wszystkie warzywa kroimy w naprawdę drobne słupki a pieczarki i grzybki Mun w plasterki.
Rozgrzewamy na patelni (najlepiej typu wok) olej, wrzucamy mięso i obsmażamy je bardzo krótko, najwyżej minutę.
Dodajemy pokrojone warzywa i przykrywamy pokrywką.
Po pięciu minutach wsypujemy przyprawę ?5 smaków? i zostawiamy całość bez pokrywki.
Jeszcze kolejne 5 minut i potrawa jest gotowa.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze