Polędwiczka jagnięca
- ok 0.5 kg.jagnięcej polędwiczki
- 5-6 ząbków czosnku
- 3-4 gałązek rozmarynu
- 8-10 plasterków boczku długich i cienkich do zawinięcia polędwiczki
- sól
- olej z oliwek
Polędwiczkę umyć, odkroić tłuszcz.
Czosnek posiekać. Rozłożyć plastry boczku tak, żeby jeden zakładał sie na drugi na około 2-4 mm, musi powstać taka płaszczyzna, żeby cala polędwiczka zmieściła się.
Polędwiczkę pokryć czosnkiem, położyć na boczku i dodatkowo zawijając obłożyć gałązkami rozmarynu.
Zawijać tak, żeby powstała rolada. Zawinąć całość w folię plastikową, mocno i szczelnie, odłożyć do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Przygotować patelnię taką, żeby zmieściła się na niej polędwiczka i żeby mogla iść prosto do piekarnika. Rozgrzać piekarnik na 180C. Wyjąc polędwiczkę z folii, delikatnie odwinąć boczek i posolić w środku, zawinąć z powrotem.
Smażyć na patelni aż się zarumieni z każdej strony i natychmiast włożyć do piekarnika na ok 30 min lub aż temperatura wewnątrz dojdzie do 60 stopni C.
Wyjąć z piekarnika nakryć folią aluminiową pozwolić odpocząć przez 10-15 min. Boczek i rozmaryn wyrzucić.
Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze