Podgrzybki ze śmietaną i natką pietruszki
- 80 dag podgrzybków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie śmietany 22%, całość 200 ml
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- łyżka masła do smażenia
Krok 1
Grzyby czyścimy, myjemy i wrzucamy do garnka z wrząca wodą na ok. 5 min.
Krok 2
Po 5 minutach grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze części wedle uznania.
Krok 3
Na patelni z oliwą podsmażamy pokrojoną wcześniej cebulę, powinna się zaszklić.
Krok 4
Do gotowej cebuli dodajemy masło oraz pokrojone grzyby, podsmażamy ok. 10 min.
Krok 5
Ponieważ podgrzybki (szczególnie nóżki) mogą być długo twarde, proponuję dodać wody i dusić przez kolejne 15-20 min. Dodajemy pieprzu i soli wedle uznania.
Krok 6
Na końcu grzyby zalewamy śmietaną i dodajemy natkę. Mieszamy, lekko podgrzewamy i gotowe.
Podziel się opinią
Komentarze