Płow - uzbecka potrawa z ryżu i mięsa
- ryż 1 kg
- olej słonecznikowy 1 szklanka
- mięso (wołowina lub cielęcina)
- 1 kg, marchewka
- 2 szt. czosnek
- cebula
Olej rozgrzać w brytfance na mocnym ogniu. Mięso i marchew posiekać w kostkę.
Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do złocistego koloru.
Dodać mięso, a jak się lekko przysmaży, marchew. Posolić. Po usmażeniu mięsa wsypać przyprawy i czosnek.
Smażyć 5 minut, po czym zmniejszyć ogień i na mięso wyłożyć ryż nie mieszając! Ryż zalać wrzątkiem w proporcji 2 części wody do 1 ryżu.
Ważne! Wodę lać nie bezpośrednio na ryż, tylko podstawić na przykład łyżkę, żeby nie wzruszyć ryżu.
Gotować aż ryż zmięknie. Na sam koniec do ryżu dodać zyrę - kmin turecki i wetknąć kilka obranych ząbków czosnku. Można gotować na gazie, ale jest niebezpieczeństwo, że mięso się przypali, a ryż zostanie twardy. Najlepiej brytfannę wsadzić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 150 stopni.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze