PŁOCIE W SOSIE POMIDOROWYM
- Składniki: Wykonanie:
- ? duże płocie
- ? 0,5 l mleka
- ? ćwiartka cytryny
- ? łyżeczka białego słodkiego wina
- ? jajko
- ? bułka tarta
- ? mielony pieprz, sól
- ? masło
- ? młode listki dzikiego szczawiu
- ? mąka
- ? sos pomidorowy
Płocie czyścimy, ucinamy im łby i ogony, nie płuczemy, ale osuszamy ściereczką. Do mleka wyciskamy cytrynę, dodajemy szczyptę mielonego pieprzu, wino - i dokladnie mieszamy. W tak przygotowanym mleku moczymy płocie przez 1.5 godziny, osuszamy ściereczką, solimy, obtaczamy w mące, zamaczamy w rozbeltanym jajku, panierujemy w tartej bułeczce i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych, młodych listków dzikiego szczawiu. Po usmażeniu zalewamy ryby sosem pomidorowym i szczelnie przykrytą patelnię odstawiamy z ognia na 5-7 min. Podajemy z ziemniakami z wody lub chlebem nasyconym oliwą i przez chwilę przypiekanym
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze