Pleśniak z borówkami
- Składniki na ciasto:
- - 1 kostka Kasi
- - 1 szklanki cukru
- - 5 żółtek
- - 1 opakowanie cukru waniliowego
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 3 szklanki mąki krupczatki
- Składniki na nadzienie:
- - 2,5 l borówek
- - 5 białek
- - 1 opakowanie kiślu owocowego
- - 1 szklanka cukru
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ? h.
Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta ? krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 - 50 minut w temp. 200 ?C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik marciat
Podziel się opinią
Komentarze