Trwa ładowanie...
d3o9uav
09-10-2015 15:28

Placuszki z jabłkami w sosie winno-korzennym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3o9uav
Składniki
  • Placuszki:
  • 250 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
    • Sos winno-korzenny:
  • 500 ml półwytrawnego, czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szt kory cynamonowej
Przepis

Robimy placuszki:

Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę.

Smażymy po 1,5 łyżki masy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron.

Robimy sos:

Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy.

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i wrzucamy do wina. Gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty i wyjmujemy jabłka. Płyn gotujemy, aż zredukuje się i stanie się gęsty.

Na placuszki wykładamy jabłka, polewamy sosem. Podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav