Placuszki z jabłkami w sosie winno-korzennym
- Placuszki:
- 250 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Sos winno-korzenny:
- 500 ml półwytrawnego, czerwonego wina
- 3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 szt kory cynamonowej
Robimy placuszki:
Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę.
Smażymy po 1,5 łyżki masy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Robimy sos:
Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i wrzucamy do wina. Gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty i wyjmujemy jabłka. Płyn gotujemy, aż zredukuje się i stanie się gęsty.
Na placuszki wykładamy jabłka, polewamy sosem. Podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze