Placuszki serowe z brukselką
- 50 g brukselki mrożonej (wykorzystane Nordis Brukselka)
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 150 g żółtego sera
- gałązka lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Zmrożoną brukselkę wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok do ocieknięcia i wystudzenia.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami miksujemy w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodajemy pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekaną gałązkę lubczyku i mieszamy.
Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Tanio, szybko, smacznie!
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze