Placki z kabaczka
- 1 spory kabaczek lub dwa mniejsze
- ok. 0.1 kg mąki
- 3 jajka
- 0.2 kg twarogu
- 300 ml jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku
- olej do smażenia
Kabaczki zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jaja i sól. Całość dokładnie wymieszać. Gęstością powinno być zbliżone do ciasta na placki ziemniaczane. Przyprawić według własnego uznania (sól, pieprz, curry, papryka czy majeranek). Nakładać łyżką na patelnię, formować niewielkie placuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Z twarogu, jogurtu i roztartych z solą 2-3 ząbków czosnku przygotować sos poprzez zmiksowanie lub tylko wymieszanie składników.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze