Placek z galaretką i ptasim mleczkiem
- Ciasto:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Krem:
- 1/2 l mleka
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-1,5 kostki masła
Ciasto:
Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden i później przekrawamy na pół.
Krem:
Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem.Wszystko dzielimy na 2 części. Przełożenie placków: biszkopt ciemny krem ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu biszkopt ciemny. Wierz ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub wylewamy polewę.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze