Placek węgierski
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy 2 torebki
- ponadto bakalie
- wiśnie
- kakao
- Piana:
- 4 białka
- 1szklanka cukru
- kisiel (dowolny smak)
Z podanych składników zarobić ciasto na solnicy i podzielić na 3 części.Do jednej części dodać 2 łyżki kakao.Włożyc dwie częśći do lodówki. Jedną część rozwałkować i dać do formy.Ciasto posmarować powidłami na to dać bakalie (orzechy,rodzynki,wiśnie,migdały,,,) Na bakalie zetrzeć ciasto z kakao. Na to dajemy pianę. Na piane zetrzeć ciasto jasne .Całość piec w temp ok 180 stopni przez 40 minut
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze