Placek w kratkę
- 1kg wiśni
- 1 i 3/4szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 15dag twarogu
- 1torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru kryształu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- tłuszcz do formy
Wiśnie umyć, usunąć pestki. Zagotować z 3 łyżkami wody, ? szklanki cukru i skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zagęścić owoce, ponownie zagotować. Usunąć skórkę cytrynową. Kisiel ostudzić. Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem, 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu, ciasto krótko zagnieść, 1/3 odłożyć. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrągły placek (o średnicy 32cm). Przełożyć do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem (ciasto docisnąć do brzegów formy). Posypać tartą bułką, równomiernie posmarować przestudzonym kiślem owocowym. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski o grubości 1 cm, poukładać w formie kratkę na cieście. Kratkę posmarować rozmąconym żółtkiem. Placek wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp 200stC. Ostudzić, posypać cukrem kryształem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze