Placek "Marysieńka"
- I placek:
- ? 7 jaj
- ? 1 szklanka cukru
- ? 2 pełne łyżki sypkiego kakao
- ? 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- II placek:
- ? 25 dag włoskich orzechów
- ? 5 białek
- ? 20 dag cukru kryształu
- ? 1 1/2 łyżki miodu
- ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ? 1 łyżka mąki pszennej
- ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- ? 1/2 l mleka
- ? 1 cukier waniliowy
- ? 5 żółtek
- ? 20 dag cukru
- ? 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ? 1 kostka margaryny
Placek I:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
Placek II:
1. Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
Krem:
1. Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka:
1. I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze