Pizza z mozzarellą i rukolą
- • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
- • 300g mąki do ciasta na pizzę
- • 1 opakowanie suchych drożdży
- • 200 ml ciepłej wody
- • 1 duża kulka sera typu mozzarella
- • 100g rukoli
- • oliwa z oliwek Olitalia
- • sól i pieprz
· Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.· Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.· Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.· Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.
Przepis dodał użytkownik kasia
Podziel się opinią
Komentarze