Pizza od serca
- Ciasto:
- • 300 g mąki
- • 180 ml ciepłej wody
- • 12 g świeżych drożdży
- • 1 łyżka oliwy
- • szczypta soli
- • 1 łyżeczka cukru
- Sos:
- • puszka pomidorów rozdrobnionych
- • 2 łyżki oliwy
- • 1 łyżeczka oregano
- • sól, pieprz
- Dodatki:
- • 250 g mozzarelli
- • 4 plastry pomidora
- • kilka cienkich plasterków salami w pomidorach ZM Pekpol
- • kilka zielonych oliwek
- • kilka listków rukoli
Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik gastrosfera
Podziel się opinią
Komentarze