Pizza, która zawsze wychodzi
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- około 250 ml wody
Z ciasta wychodzą 2 pizze. Jeśli chcemy jedną, wystarczy składniki podzielić na połowę. Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie razem ze szczyptą soli i mąki. Ostawić na minutę. Następnie 250 ml wody dodać wraz z rozpuszczonymi drożdżami do pozostałych składników. Ugniatać ciasto, jeśli będzie zbyt suche lub twarde, dolewać po odrobinie wody do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Obsypać mąką (jeśli będzie lepkie) i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli jest ciepło, ciasto powinno wyrosnąć w czasie około 20 minut. Przy mniejszej temp. do 30 minut. Kulę podzielić na dwie części. Rozwałkować cienki placek. Ułożyć ulubione składniki, sos. Wstawiać do nagrzanego już wcześniej piekarnika (około 230 stopni) na około 10 minut.
Przepis dodał użytkownik Patrycja
Podziel się opinią
Komentarze