Pikantny kurczak w rozmarynie z pieczonymi warzywami
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 cukinia
- 4 całe gałązki rozmarynu
- Marynata:
- pół główki czosnku
- 1- 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek (w ilości takiej, żeby marynata zrobiła się lekko płynna)
- 30 ml tequili
Czosnek wycisnąć przez praskę.Dodać suche składniki marynaty i wymieszać. Dodać trochę oliwy z oliwek i tequilę.
Tak przygotowaną marynatą wysmarować kawałki kurczaka i wstawić na noc do lodówki.
Zamarynowanego kurczaka obłożyć gałązkami rozmarynu i wstawić pod przykryciem lub folią do piekarnika na 180 stopni. Gdy sos zacznie bulgotać podlać lekko wodą i dorzucić pokrojone w ukośne plastry warzywa. Dalej piec bez przykrycia i raz na jakiś czas polać kurczaka sosem, żeby nie wysechł.
Gdy będzie dobrze przypieczony a skórka chrupiąca- danie jest gotowe
Przepis dodał użytkownik owieca
Podziel się opinią
Komentarze