Pikantne szaszłyki z wołowiny
- 300 g rostbefu
- 200 g wędzonego boczku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 4 drewniane patyki na szaszłyki
- sól i pieprz
Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2x2 cm.
Syropem klonowy połącz z musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z ostrym sosem.
Wskazówka: jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze