PIKANTNE KOTLECIKI Z SOCZEWICY
- (na 8-15 sztuk, w zależności od wielkości)
- 1 puszka soczewicy Bonduelle
- 1 duże jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- olej do smażenia
1. Papryczkę pozbawiamy nasion i przekładamy do blendera. Dodajemy odsączoną soczewicę i obrany ze skórki ząbek czosnku. Miksujemy pulsacyjnie – masa nie powinna być zupełnie gładka, w kotletach powinno się wyczuwać nasiona soczewicy. Teraz próbujemy masę i solimy wg uznania.
2. Po zmiksowaniu dodajemy do soczewicy rozbełtane jajko, bułkę tartą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy będzie zbyt rzadka, można dosypać więcej bułki tartej. Z masy formujemy nieduże kulki, spłaszczamy każdą z nich. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami, z obydwu stron.
3. Kotleciki podajemy ciepłe, z ulubioną surówką.
Przepis dodał użytkownik Bonduelle
Podziel się opinią
Komentarze