Pikantne bułeczki
- ciasto:
- 35 g drożdży + łyżka mąki,łyżeczka cukru i trochę ciepłego mleka
- 350 g mąki
- ciepła woda
- olej do smarowania rąk
- nadzienie:
- 2-3 szczypty soli
- sos pomidorowy
- parówki drobiowe pokrojone w cienkie plasterki
Drożdże z cukrem,mąką i ciepłym mlekiem odstawiamy w ciepłe miejsce aby 'ruszyły' .Po czym przelewamy je do mąki z solą i powoli dolewamy ciepłą wodę.Mieszamy łyżką.Dolewamy tyle wody aby ciasto nabrało spójności i mozna je było zagnieśc ręką.Ręce przy zagniataniu i wyrabianiu maczamy w oleju. Dobrze wyrobione ciasto powinno byc sprężyste i rozciągliwe.
Z ciasta formujemy trzy równe części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy sosem,,układamy cieniutkie plasterki parówek,lub innej wędlinki i równomiernie posypujemy serem.
Zwijamy jak roladę.Kroimy wzdłuż na grube plastry.Po środku każdego plastra robimy podłużne wgłębienie trzonkiem noża.Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze