Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i cynamonu
- 1 nieduża cebula
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
- 1 litr bulionu warzywnego
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz
- Do podania:
- świeża kolendra
- jogurt grecki lub śmietana
- karmelizowana cebula (do jej przygotowania: 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka brązowego cukru i opcjonalnie pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej)
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć parę minut, ciągle mieszając. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po około minucie zdjąć z ognia.
Zupę wlać do głębokich talerzy, zrobić "kleks" za pomocą łyżki jogurtu lub śmietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.
Podziel się opinią
Komentarze