Pierś kurczaka z serem i szynką
- 2 piersi kurczaka
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 plasterki gotowanej szynki
- mąka
- 1 jajko
- 10 dkg bułki tartej
- zioła prowansalskiej
- olej do smażenia
- masło
- 20 dkg ziemniaków
- pomidory
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. Plaster sera i szynki zwinąć razem i włożyć w nacięcie. Mięso oprószyć mąką i namoczyć w jajku wcześniej roztrzepanym oraz obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z ziołami prowansalskimi. Następnie usmażyć na złoty kolor z obu stron na oleju i maśle. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w ósemki ziemniaki, następnie włożyć je jeszcze na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Pomidory przekroić na pól, obsypać ziołami, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku 8-10 minut. Mięso podawać z ziemniakami z piekarnika i pomidorami.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze