Pierś kaczki z zielonymi hiszpańskimi oliwkami
- 2 piersi z kaczki,
- 15-20 dużych hiszpańskich oliwek bez pestek,
- 6 - 8 szalotek (można zastąpić 3 cebulami),
- 1 szklanka wina typu moscatel (białe słodkie),
- 2 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Na skórze piersi zrób skośne nacięcia, tak, aby powstały romby. Posól i popieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż piersi zaczynając od strony ze skórą. Smaż do momentu kiedy piersi będą dobrze zrumienione po obu stronach. Wewnątrz pierś powinna zostać różowa. Zdejmij z patelni.
Oliwki potnij na ćwiartki. Obierz szalotki, potnij je w ćwiartki i ręcznie rozwarstw na piórka. Na tej samej patelni zrumień szalotki. Następnie podlej winem i dodaj oliwki. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Piersi podziel na filety i podawaj z gorącymi szalotkami i oliwkami.
Podziel się opinią
Komentarze